Virágok útján – Ikebana kiállítás

Virágok útján

花のあり方

Ikebana kiállítás

A falevelek őszi színváltása, a természet utolsó, vörös és aranysárga fellángolása ősidőktől fogva vonzza a Japánokat. A koyoszezon egyben a tavasznyitó cseresznyevirágzás, a sakura-ünnep párja.

A színes, őszi levél a harmónia, az elmélyedés és a kitartás szimbóluma, ami elengedhetetlen a közelgő télhez. A füvészkerti ginkgo- és juharfák őszi színváltása ihlette a Virágok útján’ ikebana kiállítást.

Az ikebana hagyományos, japán virágművészet. Az európai gyakorlattól eltérően, színek és tömeg helyett ecsetvonásszerű vonalakkal és üres térrel dolgozik;szimmetria helyett dinamikus egyensúlyban tartott aszimmetria jellemzi. Színeiben visszafogott, a növényeket nagy fantáziával kezeli és általában kevés anyaggal ér el erős hatást. Egyaránt köthető az ősi japán shinto vallás természetközeliségéhez és a buddhizmushoz.

A kiállításon bemutatkozó alkotók más-más kultúrában nevelkedtek, de összeköti őket a természet, a virágok szeretete. Mindhárman küldetésüknek érzik, hogy munkájukon keresztül minél többen megismerjék a ‘virágok útját.

Nyitvatartás

október 14 szombat 10:00 – 17:00

október 15 vasárnap 10:00 – 16:00

A kiállítás Füvészkerti belépőjeggyel látogatható.

Program október 14 szombat

Tárlatvezetés és bemutató magyar nyelven 10:30-11:30

Tárlatvezetés és bemutató angol nyelven 14:00-15:00

Várhelyi Judit

Építész, egyetemi oktató és ikebanaművész; több, mint két évtizedet élt Tokióban. Takagi Suisen Sogetsu ikebana mesteroktató mellett tanulta a japán virágművészetet, és nyerte el virágnevét – Suisho 水晶, kristály. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, és bemutatókat, tanfolyamokat is tart. Az ikebana révén kerültem szorosabb kapcsolatba a japán kultúrával.

www.ikebanaontheroad.com

Mina Kadowaki Sebők

Ikebana artist and Graphic Designer

Grew up in Nara, an ancient capital of Japan, Mina naturally exposed

herself to Ikebana in her everyday life. Her first Soketsu lesson was at

age 18. Later on, living abroad, she rediscovered the beauty of Ikebana

and completed her teaching certificate. Since 2010, she has been teach-

ing Ikebana in Budapest to propagate the Japanese traditional culture and and interact with international people through Ikebana world.

www.facebook.com/ikebanabudapest/

www.facebook.com/mina.kadowaki.71

John McDonald

skót virágkötő, aki jelenleg Magyarországon él. Szívesen dolgozik versenyeken, és országos és nemzetközi szinten is bemutatja a virágművészetet. Több mint hét éve tanulja az Ikebanát, és képesítést szerzett a tanításra. “Az Ikebana egy csodálatos módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a természettel, és hogy a virágokat és a szezonalitást bevigyük az életünkbe”.

www.Facebook.com/FlowerJoos

youtube.com/_FlowerJoos

Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet