ÚJ LÁTVÁNYOSSÁG: Mynest – madármegfigyelő

Természetfotós játszótér:
Madárlesen a Füvészkertben
Egyedülálló oktató-játszó eszközzel bővül a budapesti Füvészkert, a családbarát programokban is egyre gazdagabb botanikus kert új lehetőséget nyújt március 24-től az idelátogatóknak a természet megismerésére. A mYnest oktató-, játszó- és megfigyelőeszköznek köszönhetően a gyerekek – vagy akár felnőttek – számára is karnyújtásnyi közelségbe kerül a természet, miközben a speciális búvóhely segítségével rejtve maradnak.
A mYnest természetfotós játszótér Máté Bence világhírű természetfotósunk szakmai támogatásával, több éves fejlesztés eredményeként született meg. Bencét élménycentrikus iskolai tapasztalatai indították a fotózás és a természet szeretete felé, ezért magától értetődő volt, hogy az általa kikísérletezett lesek nagyszerű tulajdonságait használja fel a mYnest kivitelezéséhez a játszótérépítésben több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkező Nádland Kft.
Az eredmény egy teljesen egyedi oktató- és játszóeszköz lett, melyet elsősorban madarak, de a gyakorlati alkalmazásban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakmai javaslatainak köszönhetően, rovarok, mókusok, sünök, és más, környezetünkben élő állatok megfigyelésére, azonosítására és fotózására is alkalmas kivitelben készítettek el. A magánkertek, iskolaudvarok, nemzeti parkok látogató- és oktatóközpontjaiban, vadasparkok és állatkertek területén egyaránt alkalmazható, természetfotózásra is lehetőséget nyújtó játszótér a gyerekek élményekre építő oktatását és szemléletformálását szolgálja.
„A Nádland fejlesztőcsapatának célkitűzése egyszerű volt: a virtuális világból a természet valódi értékeihez visszavezetni a gyerekeket, és közben a mai digitális eszközökkel is összekapcsolhatóvá tenni a természet élményeit. A füvészkerti mYnestet pluszban két kamerával is felszereltük, hogy akár távolról is megfigyelhető, követhető legyen az élő környezet a gyerekek számára” – jegyezte meg Lukács József, a Nádland Kft. ügyvezetője. Az oktatófunkció mellett a játék is fontos szempont volt a fejlesztés során, a detektívüveggel felvértezett búvótorony kiegészíthető hinta- és balkonmodullal is, aljában pedig egy nagyméretű homokozó is helyet kapott – mindezek ráadásul a kültéri játszótéri szabványoknak is megfelelnek.
A természetes és digitális világ közti összhang megteremtésére a programhoz készül egy elektronikus munkafüzetszerű weboldal és mobilapplikáció, amely játékos formában vezeti rá a gyerekeket a madarak, állatok megismerésére. A mobilalkalmazás segítségével a virtuális közösség résztvevői segítséget kapnak a madármeghatározásban, feltölthetik, megnézhetik és értékelhetik az elkészült fotókat, jegyzeteket, hiszen az élmények interaktív feldolgozása is része az applikációnak. Ezen kívül játékos formában, kvízkérdésekre válaszolva tanulhatnak, és az eközben szerzett pontokat madáreleségre és más értékes ajándékokra válthatják be.
Orbán Zoltán, az MME ornitológusa szerint az egyesület Madárbarát kert programjához kiválóan illeszthető mYnest természetvédelmi és környezetpedagógiai szempontból is új lehetőségeket jelent. Az etetővel, itatóval felszerelt megfigyelőtorony odafigyelésre, gondoskodásra ösztönöz, természetvédelemre indít nemcsak a madarak, hanem a fajokban gazdag környezet egésze felé, miközben az állatvilág széles spektruma megfigyelhető, élményszerűen bemutatható. A füvészkerti mYnest kivitelezésében aktív segítséget és ötleteket nyújtó szakember a drága, de hamar elévülő játszóterekkel szemben egy felhasználóbarát, generációkon át érdekes és izgalmas foglalkozásra lehetőséget adó, a közösségi teret, játékot és természetbarát mentalitást ötvöző eszköznek látja a mYnestet, amely nagyon sok élményt fog nyújtani gyerekek és felnőttek részére is.
A pedagógia szempontból sem elhanyagolható szemléltető eszköznek terapeuta jellege is van, a gyerekek szocializációs fejlődésének fontos segítője lehet. A gyermekek számára ugyanis a megfigyelő, etető-itató eszköz koncentrációt, fegyelmet, hallgatást, ugyanakkor gondoskodást és felelősséget is tanít, de nem fegyelmező, tiltó módon, hanem rávezetéssel. „A botanikus kertek nemzetközi szinten is egyre szélesebbre tárják az ajtajaikat a nagyközönség előtt, felvállalva társadalmi feladatokat is, ebben a Füvészkert is egyre erősebb pozíciót kíván betölteni” – ismertette dr. Orlóci László, a Füvészkert pedagógus-igazgatója a háromhektáros botanikus kert legújabb fejlesztésének átadásán. A Füvészkert programjaiban már régóta szerepel a minél fiatalabb generáció bevonása az oktatásba játékos, rávezető módon, melynek köszönhetően a látogatók között egyre több a gyerek, fiatal, és ez által a társadalmi beágyazottságuk, elismertségük is nő. A kerti óvoda programja szombatonként és az újonnan átadott mYnest is ezt a célt szolgálja, sőt a jövőben a 8. kerülettel közös együttműködésben iskolakert programot is itt terveznek bevezetni.
A mYnest program sikerét mutatja, hogy már folyamatban van öt újabb oktatóeszköz építése és kihelyezése, melyek között a Fővárosi Állat- és Növénykert lesz a soron következő. Az oktató-játszó eszköz építéséhez és kivitelezéséhez intézmények számára pályázat is igényelhető, a lakossági verziót pedig kedvezményes áron kívánja adni a Nádland Kft. A társadalmi felelősségvállalásra is gondolva minden 10. mYnestet gyermekjóléti intézménynek állítanák fel ingyenesen.

Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet