Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben

Mammillariák, a szemölcskaktuszok nemzetsége” 

Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben május 19-21-ig

Mexikó középső részén magas szikla kibúvásokban vagy tüskés cserjék védelmében élnek a szemölcs testű tövisekkel borított, koszorúban virágzó Mammillaria nemzetség fajai, melynek elnevezése a latin „mamma” azaz szemölcs szóból ered.

A nemzetség felfedezése a 17.században megtörtént, innen erednek az első leírások is , de a kaktuszkedvelők lelkesedése e növények iránt azóta is töretlen, sőt a nemzetség kedvelői speciális klubokban mélyítik el szakmai tudásukat, de a kezdők számára is sikerélményt okoz ezen növények nevelése.

A nemzetség fajainak száma mintegy 170 körül van, de már kertészeti változatok is forgalomban vannak, sőt az utóbbi időben is felfedeztek néhány új fajt Mexikó rejtett kanyonjaiban.  A mammillariák nagy része Mexikóban őshonos, de néhányuk az Egyesült Államok délnyugati részéből, a Karib-térségből, Kolumbiából, Venezuelából, Guatemalából és Hondurasból származik. A viráguk mérete is igen változatos, 0,5 cm től a 7 cm szélességig nőhet. A színük fehéren, sárgán át a pirosig változik.  Viráguk koszorúban, több sorban nyílik. De vannak csoportos növekedésű vagy 20 cm szélességet elérő, esetleg oszlopos, és elágazón növekedő fajták is.

A szemölcskaktusz nyugalmi időszaka decembertől februárig tart.  A növénynek az a legjobb, ha ilyenkor hűvös, világos helyre kerülnek. Ha túl magas hőmérsékleten tartjuk a nyugalmi időszakban, akkor a virágzás elmaradhat. Nem szabad ilyenkor locsolni őket, mert gyökerei elrohadhatnak. Márciustól már valamivel melegebb helyre tehetjük, de óvjuk a túl sok napsütéstől és a sok locsolástól. Áprilistól augusztusig tart a kaktusz növekedési időszaka. Ajánlatos úgy öntözni, hogy reggelenként az alátétbe öntjük a vizet, így annyit vesz fel, amennyire éppen szüksége van. Nyáron tápozzuk rendszeresen. Október közepétől kerüljön hűvösebb, világos helyre.

A mammillariak bizonyos fajai olyan kémiai vegyületekkel rendelkeznek, amelyek fertőtlenítő vagy gyógyító hatásúak. A nedvdús növényekből tejszerű folyadékot vonnak ki, melyet fekélyek vagy sebek gyógyítására, fertőtlenítésére használnak.

Kiállításunkon a mammillariak mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők egyéb féltett kincsei, több száz kaktusz és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fán lakó növények képviselői a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsiák!

Aki kedvet kap a növények tartásához a kiállítás alatt beszerezheti első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal várjuk szombaton és vasárnap.

A kiállítás május 19-21. között az ELTE Füvészkertjében (  Budapest VIII, Illés utca 25.) tekinthető meg naponta 9-17 óráig.

Bővebb információ: www.kaktuszgyujtok.hu

Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet