Sakura ünnep a Füvészkertben 2024

Sakura ünnep a Füvészkertben 2024
2024. április 6,7 és 13, 14
Az ELTE Füvészkertben már sok éve hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep.
A hétvégi programokon a japán kultúra nagyon sok különleges és érdekes formában mutatkozik be. Idén is lesz japán nyelvóra, japán zene, japán harcművészeti –és fegyverbemutató, Go oktatás, koncertek, ikebana kiállítás és workshop is. A haiku verseny legszebbjei a kertben is olvashatók.

Tervezett programok

Tervezett programok ÁPRILIS 13. SZOMBAT

Tervezett programok ÁPRILIS 14. VASÁRNAP

Nyitva tartás:

9h -18h.

Pénztárzárás 17 órakor. Utolsó belépés online jeggyel: 17.30.

Jegyek vásárolhatóak online, vagy a helyszínen a pénztárban.

Online jegyek

Az online váltott jegy csak a kiválasztott napra érvényes,  vissza nem váltható, nem módosítható! Egyszeri belépésre jogosít.

Amennyiben az online eladott jegyek száma eléri a limitet, a helyszíni jegyeladást leállítjuk.

Jegy árak:

Elővételben: felnőtt: 2900 Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas) 1900 Ft

Esemény napján: felnőtt: 3400 Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas) 2400 Ft

Figyelem!: A Füvészkert botanikus kert, a díszcseresznyék mellett számos más növényt is tartalmaz a gyűjtemény. A díszcseresznyéket az Ázsia Kertben és a kijárat felé lehet találni. Az idei tavasz lényegesen hamarabb érkezett, ami a Sakura fák virágzását is befolyásolta. Sok díszcseresznye fajta van a Kertben, így a később nyíló fák virágzásának látványában még lehet gyönyörködni. A korai fajták elvirágoztak. A teljes díszben pompázó bazsarózsák és lila akácok látványában és illatában lehet gyönyörködni piknikezés közben.

HÁZIREND a Sakura ünnep alatt:

A SAKURA ünnep alatt (2024. április 6,7 és 13, 14) kivételesen megengedett a piknikezés a Kertben, de csak az erre alkalmas területeken. Kérjük, ahol piknikezés tilos táblát látnak oda ne telepedjenek.

Az év többi napján nincs lehetőség piknikezésre!

DOHÁNYOZNI TILOS a Kert egész területén (e-cigaretta is ide értendő)!

Állatot (kutyát és minden más házi vagy vadállatot) behozni a Kert területére TILOS!

Együttműködő partnerek:

PaGoda Go Egyesület

Minden kedves, Go táblajáték / szellemi sportág iránt érdeklődő látogatót, – mint szinte minden korábbi Sakura Matsur -in, ezúttal is sok szeretettel várunk, egész nap, a PaGoda Go Egyesület asztalainál, a japán kertben, a cseresznyefák alatt!”

 

 

Taiko Hungary Japándob Egyesület

A  Taiko  Hungary  története  2012-ben  kezdődött  egy  maréknyi  emberrel,  de  hatalmas

lelkesedéssel.  Ma,  közel  300  fellépés  és  ezernél  is  több,  az  oktatásainkon,  csapatépítő

tréningjeinken  megfordult  emberrel  a  hátunk  mögött  elmondhatjuk,  hogy  jó  volt  a

kezdeményezés! Célunk  elsősorban  a  japándobolás,  a  Taiko  megismertetése  és  terjesztése.  Rendszeres tanfolyamokat és intenzív workshopokat is tartunk kezdőknek és haladóknak,  csapatépítést és

dobos  születésnapokat  cégeknek  és  baráti  csoportoknak,  dobcsapatunk  pedig  15-45  perces

bemutatót vállal rendezvényeken. Az a vágy hajt minket, hogy minél többen megismerjék és

megszeressék ezt a művészeti formát, ráérezzenek a japándobolás varázsára, személyiség- és

közösségformáló erejére. A  japándobolást  nálunk  bárki  kipróbálhatja,  kortól,  nemtől,  fizikai  képességtől  vagy  zenei

érzéktől  függetlenül,  sőt,  akár  ajándékba  is  adható  névre  szóló  utalványként. Havi rendszerességgel induló kezdő workshopjainkon szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki szeretné személyesen is megtapasztalni eme felejthetetlen élményt.

A szlogenünk: Gyere és dobolj velünk Te is! Szeretettel várunk mindenkit!

 

Egy Folyó Akadémia, Ichi Ryu Kai (Egy Folyó) Iaido harcművészeti műhely

Szamuráj kardvívás (iaido, iaijutsu) bemutató és oktatás az érdeklődők számára.

Oktató és a műhely vezetője – Dr. Balassy Zsolt (Iaido Yondan)

 

 

Masaka japán nyelvklub

Villám japán nyelvórák, mint foglalkozás, közben folyamatosan a pultnál: ismerkedés a japán írással

“A Masaka japán nyelvklub Budapest 7. kerületében várja a tanulni vágyókat. Nálunk egy otthonos, családias hangulatú klubot találsz, japános programokkal, anyanyelvi tanárokkal és cicákkal.:) Nyelv klubunk immáron 5. éve vesz részt a Füvészkert tavaszi programsorozatában. Idén is viszünk Nektek villámnyelvórákat, ahol néhány szót Ti is megtanulhattok,  és fogunk beszélgetni a japán írásról, amit mindenkinek lesz alkalma saját kezűleg is kipróbálni, akár ecsettel is. Ezenkívül tájékozódhattok a legújabb eseményeinkről, nyári táborról, tanfolyamokról is. Várunk mindenkit szeretettel a Füvészkertben!”

 

Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub

 

Bukyukai Kyudo Dojo – Japán íjászat

A Buykukai Kyudo Dojo a japán íjászat, azaz a Kyudo szépségét mutatja be a Sakura napon a Heki to Ryu iskolát képviselve.

 

 

Virágok útján 花のあり方 Ikebana kiállítás

Sakura, a szépség és a halandóság megtestesítője

kiállítók: Várhelyi Judit , Mina Kadowaki Sebők, John McDonald

 

Magyar Anime Társaság

Manga (japán képregény) nézegethető válogatás és rajz workshop

 

Szakura Együttes

A budapesti székhelyű Szakura Együttes hagyományos japán hangszereken szólaltat meg japán dallamokat. Művészeti és oktatási tevékenységük során a japán zene minél szélesebb körű megismertetésével kívánják erősíteni a kulturális kapcsolatokat Magyarország és Japán között.

Tagjaik: Sakai Keiko Iwase Tohko Görbe Károly Kuwana Kazue Farkas Yuki Murata Marika Katsumata Mugi

 

Furosiki hanami -eső esetén elmarad! Regisztráció

A japán kendőcsomagolás egyedi lehetőséget kínál ajándéktárgyaink, hétköznapi eszközeink különleges „díszbe öltöztetésére”. Workshopunk során az érdeklődők megismerkedhetnek a furosiki japán kendők hagyományával, melyet a gyakorlatba ültetve, tavaszköszöntő virágos csomagolások kelnek majd életre.

 

Kagami-ryú Szamuráj kard kiállítás és fegyveres harművészet bemutató

A Kagami-ryú egy fegyveres harcművészet, amely tiszteleg a japán szamuráj hagyományok és értékek előtt, a kagami tükröt vagy példaképet jelent, a ryú pedig iskolát, vagyis a Tükör Iskolája. Iskolánk számára elengedhetetlen a szellemi oktatás is, az önismeret és a jellemfejlődés, ami egy összetartó, családias-baráti közösséget eredményez.

 

 

Két Kard Iskolája Sportegyesület „Nem az ellenfél megsemmisítése a lényeg, hanem saját hibáink, gyöngéink legyőzése.”

A Nitó-jutsu Seishin-ryu stílust Karsai János 9. danos mester képviseli Magyarországon, melynek feladata és célja a személyiség fejlesztése a harcművészet útján. A különböző pusztakezes és karddal végrehajtott technikák csiszolják a tanítvány személyiségét, fejlesztik akaraterejét. Bemutatónkon az általunk forgatott fegyverek a katanának (szamurájkardnak) használatából adunk ízelítőt az érdeklődőknek. Várunk mindenkit szeretettel, akit érdekel a harcművészet, vagy kipróbálná milyen csatázni szamuráj módra.

 

Hokushin Itto Ryu Hyoho Autetnikus japán kardvívás-kenjutsu, az egyik legutolsó (1820-ban alapítva)teljesenegészében fentmaradt kenjutsu iskola bemutatója 15- 30 percben, páros és egyéni gyakorlatokkal, illetve japán páncél bemutatása , előadás keretében interakitvan (a bemutató keretében japán páncélban is történik majd páros gyakorlat és az előadás keretében 1 vendég be is lesz öltöztetve)

 

A Zen Akadémia művészeti műhelyeinek bemutatója. Tusfestészet és japán bambuszfuvola

 

Shogi (japán sakk) foglalkozás, ahol meg lehet ismerni a játék szabályait illetve kipróbálni a játékot

 

A tavasz hangjai A Koto Kör tagjai 3 éve kezdték el a rendszeres együttműködést, fellépéseken bemutatva Japán nemzeti hangszerét, a 13 húros kotot.

Idén vetített képekkel egybekötött egy órás koto koncertet adnak. Ez alkalommal kifejezetten a tavaszt, az ide kapcsolódó érzéseket, természeti képeket, a fény játékát bemutató zenei alkotásokat hallhatnak a vendégek.

A XIX-XX. század leghíresebb japán koto mesterei, akik egyben zeneszerzőként is működtek: Michio Miyagi, Genchi Hisamoto, Sawai Tadao és Eto Kimio, – akinek idén ünnepeljük születése 100. évfordulóját. Ez alkalomból Eto mester Haru no Sugata című duója hangzik fel. A tavaszt idéző művek közül felcsendül: Haru no Umi, Haru no Hi és Haru no Hikari…

Előadók: Fehér Krisztina – koto, Nagy Izabella – koto, Laárné Szaniszló Éva – fuvola, Szakay Mirtill – koto

Az előadás után hangszerbemutató következik, ahol a vállalkozó kedvű vendégek – segítséggel -, ki is próbálhatják a kotot, amely a mitikus sárkányt szimbolizálja. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Japán hagyományos zenei bemutató – 45 percben

A népzenétől a modern korig hangzik fel szóló, duó és trió formában a zenei anyag.

Előadók: Bakos Tünde – koto, Komorowicz Dávid – koto, Pócsik Viktor – altfurulya

 

Stitch Budapest – Víg Zsuzsanna

Április 6 és 7-én délelőtt 10:00 – 11:00 között cseresznyevirág motívumos poháralátétet horgolnak, délután pedig 14:00 – 16:00 között Barbie baba méretben kimono babaruhát fognak kézzel varrni.

 

Bonsai tartási, nevelési tanácsadás április 7. és 14. –én 10.00- kor a Füvészkert bonsai gyűjteménynél

Előadó: Katona Ervin az Egyetemi Bonsai Club elnöke

 

Hímezdki Műhely – Molitórisz-Dobri Edit

Virágzó cseresznyefát fogunk hímezni Regisztráció.

 

Shinrin yoku– Az erdőfürdő avagy shinrin yoku egy Japánban kifejlesztett egészségmegőrző módszer melynek célja az egyén stressz-szintjének csökkentése. Egy tudatos, lassú séta, több érzékszerven keresztül elmerülés élmény a természetben. Foglalkozást tartja: Sára-Lukács Csilla

 

Japán Cuccok – Eredeti japán termékek, kézműves és japán mintás tárgyak

Matcha Tsuki – Matcha tea bemutató, matcha – zöld tea készítmények árúsítása

Brabex Kft. BON gyógynövény termékek

Weisz Bernadett egyéni vállalkozó – Japán tusfestés jellegű kézműves kerámiák értékesítése

Nyergesné Kovács Gabriella- termelői mézek

Bakter Könyves Kft- keleti témájú használt és új könyvek

Japanspecialist stand:  utazással kapcsolatos ajánlatok, foglalkozások: Japán kalligráfiával való név leírás, Japán játék, origami hajtogatás, és cseresznyevirág témás fotó spot.  Előadás egyik túra vezető által a Japánba való utazásról.

 

Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet