Rózsakerti barangolások

A vezetés témája a rózsanemesítés kultúrtörténeti vonatkozásai, fajtaválasztás, nemesítési irányok, a rózsakert története, génbanki szerepköre, Márk Gergely és a magyar rózsanemesítők élete és munkássága.
Bemutatásra kerülnek a történelmi rózsák, a kert gerincét adó korai modern fajták és a fajtaújdonságok.
A szakvezetés útvonala mindig az éppen virágzó vagy termésével díszítő fajták elhelyezkedésétől függ.
A rózsakerti szakvezetés hossza 1 óra, ehhez még fél óra kötetlen beszélgetés és szaktanácsadás tartozik.
A szakvezető: Dr. Boronkay Gábor, MATE, tudományos főmunkatárs, Budatétényi Rózsakert gyűjteményvezetője. Aktívan 2000 óta foglalkozik a szabadföldi rózsákkal.
Helyszín: A MATE Budatétényi rózsakertjében, 1223 Bp. Park utca 2.
Találkozó: Nagytétényi út 188-190 nagykapu.
Jegy ára: 4000 Ft
Jegyek csak online vásárolhatóak itt: https://tixa.hu/budatetenyi-rozsakert
Időpontok:
május 31 péntek 15 óra
június 21 (magyar fajták) péntek 15 óra
június 28 péntek 15 óra
július 6 szombat 10 óra
augusztus 23 péntek (15 óra)
szeptember 20 péntek (15 óra)
A Budatétényi Rózsakertben mintegy 900 magyar és külföldi nemesítésű rózsát láthatnak az érdeklődők. A legkorábbi fajtáink ókoriak és középkoriak, a legújabbak az utóbbi évtized nemesítései. A szakvezetés kitér a rózsakert történetére, a magyar nemesítők eredményeire, a történelmi fajták kultúrtörténeti értékére, és a modern nemesítési irányzatokra.
A kertben rózsavásárlásra is lehetőség van, de csak munkaidőben, ezért a konténertelepen kiválasztott rózsát csak a vezetést követő napokban lehet megvásárolni.
A látogatók megértését kérjük, mivel a rózsák virágzása nagyban függ a látogatást megelőző hetek időjárásától, ezért konkrét fajták esetén a virágzás pontos ideje nem garantálható. Az egyszer virágzó típusok június második feléig virágozhatnak, utána csak lombjuk illetve csipkebogyójuk látszik.
A kertben esetlegesen parkfenntartási munkák folynak, de a látogatókra veszélyes munkaműveletek nincsenek. Garantáljuk, hogy szakvezetési időben növényvédelmi permetezést nem végzünk, és a korábban kijuttatott permetszer a szakvezetés idejére már nem veszélyes.
A rózsák nem mérgezőek, de néhány fajtájuk erősen szúrós lehet, ugyanakkor a kertben kiültetett más növények esetlegesen lehetnek mérgezőek, ezért a kedves látogatók fokozottan figyeljenek a kisgyerekekre!
A növények megfoghatóak, megszagolhatóak, de kérjük a virágokat ne törjék le, és a töveket ne tapossák ki. A rózsakerten kívüli területek üzemi területnek számítanak, kérjük, oda ne menjenek és ezeken a részeken csak engedéllyel fotózzanak.
Mivel a terület nem minősül közparknak, parkolóhelyet és mosdót nem tudunk biztosítani, de a rózsakerttel szemben található Campona bevásárlóközpontban erre lehetőség van.
Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet