Orchideák- tematikus szakvezetés

Orchideák- tematikus szakvezetés
2024. febr. 10. szombat 11-től
Az orchidea gyűjtemény bemutatása a bemutatóházban, orchideák szaporításának bemutatása a Füvészkert laboratóriumában.
Szakvezető, a gyűjtemény kezelője: R. Eszéki Eszter PhD.
A Botanikus Kert irattárában több dokumentum található az orchideagyűjtemény korábbi állapotáról és gyarapodásának forrásairól.
A Pálmaház megnyitása után, 1866-ban kiadott katalógusban is már több orchideanévvel találkozunk: pl. Bletia purpurea, több Cymbidium, Maxillaria, Stanhopea, és Cypripedium (Paphiopedilum), faj.
Egy 1897-ben datált újság mellékletében (Magyarország és a nagyvilág) dr. Tőkés a következőket írja: „Orchideák, melyekből az Egyetemi füvészkert, mintegy 200 fajban ritka szép gyűjteménnyel bír, melyek között az igazi vaníliát is megtaláljuk (Vanilla aromatica)……,”
Az üvegházak 1984-es újjáépítése után az orchideagyűjtemény is a régi elöregedett, kislégterű szűkös üvegház után új helyet kapott. Ezek tágasak, NDK-ból származó termesztőházak voltak. 1986-ban mintegy 180 tiszta faj tartozott a gyűjteményhez és közel hasonló számú hibrid.
Időközben ezek száma, közel a duplájára gyarapodott. Számos vörös könyves, fokozottan védett fajt is nevelünk gyűjteményünkbe. Ezt az Orchidealabor teszi lehetővé, ahol elsősorban botanikai orchideák magról való, aszimbiotikus szaporításával foglalkozunk.
R. Eszéki Eszter bemutatkozását itt olvashatják: https://www.fuveszkert.org/r-eszeki-eszter-phd/
Szakvezetés ára: 4300 Ft, mely tartalmazza a Füvészkerti belépőjegyet is.
Jegyek korlátozott számban megvásárolhatóak itt: https://tixa.hu/elte-fuveszkert
A séta a portától indul 11.00 órakor. Az online jegyet nem szükséges kinyomtatni, amennyiben telefonon meg tudják mutatni.
Fotó: Demeter Károly
Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet