Mit beszél az erdő – Mit mond a modern erdőökológia a fák kommunikációjáról

Mit beszél az erdő – Mit mond a modern erdőökológia a fák kommunikációjáról – tematikus szakvezetés

2024. június 15. szombat 11-től

Van-e a fáknak legjobb barátja? Tudja egyáltalán a fa, hogy az erdőben nem egyedül van, hanem másik fákkal, bokrokkal, füvekkel, sőt, állatokkal van körülvéve? És ha igen, beszélnek-e egymáshoz és mit mondanak? Barátkoznak és segítik egymást, vagy mindenki magáért létezik?
Ilyen kérdésekre is választ ad az erdőökológia. A modern kutatásoknak hála tudjuk, hogy a fák nem csak beszélgetnek egymással (és gombákkal, bokrokkal, olykor hernyókkal is), de ki is segítik egymást tápanyagokkal, jelzik egymásnak, ha kártevő jár közöttük, és gondot viselnek gyengélkedő szomszédaikra. És ha az alma nem esik messze a fájától, akkor az anyanövény még a gyereknevelést is magára vállalja. Az erdő élőlényei sokféle, emberi szemmel nem látható módon „beszélnek” egymással, és életük oly annyira össze van fonódva, hogy egyes tudósok szerint érdemes az erdőt egy nagy élőlénynek tekinteni.
Ezen a sétán, a Füvészkert erdejében ismerkedünk meg a fák és gombák internetével, megtudjuk, hogy mit is értünk gyereknevelés alatt, ha növényanyákról van szó, hogy mi köze van a gombáknak a fák közötti kommunikációhoz, és hogy az erdő mekkora része lapul az lábunk alatt.

Ezt a sétát azoknak ajánljuk, akik szívesen tudnának többet az erdőről, szeretnének tölgyek simogatni, és kíváncsiak, hogyan kommunikálnak a növények.

A sétát Mokos Judit biológus vezeti, aki ökológusként végzett az ELTE-n, és sok erdőjárás után jelenleg kutatóként dolgozik.

Jegyek online vásárolhatóak: https://tixa.hu/elte-fuveszkert

Jegy ára: 4300 Ft/fő, mely tartalmazza a Füvészkerti belépőjegyet is. Az online jegyet nem szükséges kinyomtatni, elég a telefonon bemutatni a Füvészkert portáján.

A séta a portától indul és kb 1,5 órát tart.

Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet