Lezajlott a Biológiai sokféleség napja és a Föld napja

Föld napja és Biológiai sokféleség napja az ELTE Füvészkertben

Idén május 22-én tartottuk a Biológiai sokféleség napját és április 26-án a Föld napját a Füvészkertben.

Mindkét esemény nagy sikernek örvendett, iskolai osztályok vettek részt az élményalapú zöld programokon. Több mint 160 diák és 32 pedagógus vett részt az eseményeken. A program az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázat támogatásával valósult meg.

A Biológiai sokféleség napján a Nyitott szemmel a kertben elnevezésű programon az alábbi foglalkozásokra jelentkezhettek az iskolások:

Rovarlesen: gyűjtéstől a gyűjteményig- foglalkozás

Kutakodás a baglyok életében – foglalkozás

Barangolás a kertben (önállóan végezhető interaktív kereső játék)

A foglalkozásokat Horotán Katalin biológus tartotta.

A Barangolás a kertben interaktív játékkal a gyerekek csoportokat alkottak, és a Füvészkert területén kihelyezett táblákat keresték meg, ahol feladatokat találtak. Több mint 10 állomás volt a kertben, a feladatok növényekhez, madarakhoz, bogarakhoz, kertben lakó kis emlősökhöz kötődtek.

A gyerekek nagyon szerették a rovarleses foglalkozást is. Nagyítóval tanulmányozták a rovarokat, ismerkedtek a rovargyűjtés technikáival, szabályaival. A kutakodás a baglyok életében foglalkozás során megismerhették, hogy mivel táplálkoznak a baglyok.

Pedagógusok véleménye a programról:

„Kiváló program. Még a 8. osztályosok is érdeklődve dolgoztak. Köszönjük!” Weöres Sándor Ált. Iskola 8. osztály

„Érdekes foglalkozás volt. Abszolút nem gondoltam volna, hogy igazi bogarakat fognak a gyerekek kezébe adni. Köszönjük!” ELTE Gyertyánffy I. Gyakorló Ált. Iskola

 

A Föld napja – figyelemfelkeltő, szemléletformáló, környezeti nevelési egész napos program iskolai osztályoknak – Élményalapú zöld programok iskolásoknak április 26-án került megrendezésre a Szamóca Kiskertész Tanoda és Önkéntesek közreműködésével.

A foglalkozások tematikáját a fenntartható városi kertészkedés, biológiai sokféleség megőrzése, komposztálás, klímaváltozás, zero waste, madárbarát kert alkották.

A Föld napja alkalmával iskolai osztályokat fogadtunk a Füvészkertbe, ahol csoportos vetélkedőkön megismerkedhettek a Füvészkert növényeivel, s összemérhették tudásukat. A gyerekek a Kert egész területét bejárták, minden állomáson feladatokat oldottak meg az itt megismert növényekről. A portán kaptak térképet az állomások helyszíneivel. A vetélkedő végén minden résztvevő csoport ajándék növényt kapott, mellyel díszítheti osztálytermét. A gyerekek oklevelet is kaptak. A csoportok 20 percenként indultak a Füvészkert portájától 9 és 15 óra között. Az osztályok előzetes regisztrációval, előre egyeztetett időpontban tudtak részt venni a foglalkozáson.

Az állomások az alábbi témákkal kapcsolatos feladatsorokat tartalmazták:

  • Biológiai sokféleség megörzése. Állomás helyszíne a sziklakert. Magyarországi védett növényekkel kapcsolatos feladatokat kell elvégezzenek a diákok.
  • Fenntartható városi kertészkedés. Állomás helyszíne a FűFa Tankert, ahol gyakorlati kertészkedős feladat is a program részét képezi
  • Komposztálás. Az állomás helyszíne a Füvészkert komposztálói, ahol nagyüzeni komposztálás zajlik. Itt kis komposztáló keretekbe, gyakorlati komposztkészítéssel kapcsolatos feladatokat végezhettek. A komposztkészítés fontosságával és a folyamat gyakorlati lépéseivel kapcsolatos kérésekre kellett válaszoljanak.
  • Madárbarát kert. Az állomás helyszíne a madármegfigyelő játszótér, és a Füvészkert madarai tábla. Madárbarát kert kialakitásával, madarak etetésének fontosságával kapcsolatos kérdésekre kellett válaszoljanak a gyerekek.
  • Ültess egy fát, hogy zöldebb legyen a Föld! Állomás helyszíne az Ázsia Kert, ahol április végén nyílnak még a díszcseresznyék. A faültetések, fásítások fontosságáról, faültetés gyakorlati tudnivalóival kapcsolatos kérdésekre kell válaszoljanak a gyerekek.
  • Ismerd meg a 250 éves Füvészkertet! Állomás helyszíne a  közel 300 éves kastély. A Füvészkert történetével kapcsolatos kérdésekre kell válaszoljanak a gyerekek.

Minden állomáson információs tábla segítette a feladatok megoldását. A csoportok akadálymentes haladását, útbaigazítását önkéntesek segítették. Minden állomáson, ahol gyakorlati feladatot is kell végezzenek a résztvevő gyerekek, ott önkéntesek várták az osztályokat, az elvégzendő feladatokhoz utasításokat adtak, és a feladat elvégzését igazolták. A feladatok elvégzése után a helyesen válaszoló csoportok ajándék növényt kaptak.

Vélemények a programról:

„Nagyszerű, érdekes, precízen előkészített program volt. Köszönjük!” Újbudai József Attila Gimnázium 9.b biológia tagozat

„Nagyon színes, érdekes feladatok. A gyerekek élvezték. Szeretjük a Füvészkertet!” Fábián Emília, Kerülő Károly, Palotás Gábor Ált. Iskola 7, 8 osztály

„Köszönjük a szervezést, a lehetőséget. Érdekes, izgalmas volt, be tudtuk járni az égész kertet „észrevétlenül” az állomások teljesítésével.” Kossuth L. Kéttannyelvű Ált. Iskola

„Nagy élmény volt, hogy az ásást is kipróbálhatták a fővárosi gyerekek.” Diákszempont 2. a.

Igazán tartalmas programban volt részünk. A gyerekek nagyon élvezték a szabadságot és a feladatokat. A legjobban az ásás tetszett az osztálynak. Köszönjük a lehetőséget.” Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Ált. Iskola 4. a.

„Nagyon jól éreztük magunkat. A feladatok jók voltak, élvezték a gyerekek.” Óbudai Sznt,. Péter és Pál Szalézi Általános Iskola

„Izgalmas feladatok, kedves állomásvezetők. „szép, jó, nagyon jó”. Nagyon köszönjük! Babérliget Ált. Iskola

 

 

Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet