Lezajlott a Beporzók napja

Nagy sikerrel zárult a Beporzók napja a Füvészkertben, habár a zord időjárás miatt a beporzók sajnos nem jelentek meg az eseményen.

Magyarországon 2018. óta tartjuk a Beporzók napját, és ez alkalomból próbáljuk felhívni a figyelmet az összes beporzóra.

Ez az ünnep annyiban különbözik a Méhek napjától, hogy az összes beporzót felkarolja, vagyis az összes élő szervezetet (méhek, lepkék, madarak, denevérek..) melyek a növények beporzását végzik, amely folyamatnak a termesztett növények kétharmadát, élelmiszereink egyharmadát köszönhetjük.

A Beporzók napján vetélkedőt hirdettünk iskolás csoportoknak, ahol 5 iskolából 23 csapat mérte össze tudását. Csapatok érkeztek a következő iskolákból: Budapest British International Academy, Kőbányai Szent László Általános Iskola, Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Óbudai Nagy László Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, V.kerületi Hild József Általános Iskola

Az eseményünk fővédnőke Dr. Nagy István Agrárminiszter volt.

Az eseményről élő bejelentkezés készült a Duna TV Család-barát műsorába, melyben Dr. Orlóci László, a Füvészkert igazgatója beszélt az eseményről, és a beporzók fontosságáról.

A nyertes csapatok oklevelet és ajándék növényt kaptak az osztályuk díszítésére. Az okleveleket Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár Úr adta át a diákoknak. Az Amerikai Nagykövetség jóvoltából természetvédelmi témájú angol nyelvű könyveket Luke Thompson tudományos attasétól vették át a gyerekek.

Az esemény egy tematikus sétával zárult, melyet Ronkayné Tóth Mária, biológus tartott a Kertben található Beporzók tanösvényünk mentén.  Ez a tanösvény 2022-ben az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége és a Smithsonian Institution jóvoltából került a Kertbe.

A program ideje alatt  a gyerekek egy mézkóstolón is részt vehettek, és méhészeti eszközök bemutatásra kerültek.

Az iskolásoknak a vetélkedő feladatait Horotán Kata biológus készítette.

A program az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázatából valósult meg.

 

Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet