KUTATÓK ÉJSZAKÁJA – 2011. SZEPTEMBER 23.

Az ELTE Füvészkert idén első alkalommal csatlakozik a Kutatók éjszakája programsorozathoz. A Kert ezen az estén délután 17 óra és 21.30 között tart nyitva és ingyen várja a látogatókat.

Programok

17 órakor: Fűben, fában orvosság: Szakmai vezetés a gyógynövényes kertben. Tartja: Dr Solt Péterné. Utána megkóstolhatjuk a gyógynövényekből készített teákat.

1. 17 órakor: „Utazás a Föld körül”… 80 perc alatt !” – Kerti séta Dr Isépy István vezetésével. A botanikus kertek egyik fő feladata a növényvilág sokféleségének bemutatása. A Füvészkertben, az Antarktisz kivételével, valamennyi földrész (Európa, Ázsia, Amerika, Afrika, Ausztrália) növényvilágának képviselőivel találkozhatunk. Verne Gyula ismert regényének címét idézve, de 80 nap helyett, 80 perc alatt járjuk be a Füvészkertet! Ha térképet viszünk magunkkal, és sorban bejelöljük rajta a látott növények hazáját, majd utána lemérjük, hogy hány kilométert is tettünk meg sétánk során, meglepő eredményt fogunk kapni! Ne hagyjuk ki ezt a világcsúcs kísérletet! (indulás a bejárat elől)

2. 19 órától: Milyen titkokat rejtenek a hazai erdők, mezők virágai? Az egyetemi botanikus kertek mindig nyomon követték a tudomány fejlődését, s az új tudományos eredmények szerint bővítették feladataikat. Az egykori gyógynövényes („füves”) kertek, a rendszertan, majd a növényföldrajz eredményeit igyekeztek bemutatni. A legújabb időkben pedig a fő cél, hogy felhívják a figyelmet a növényvilág sokféleségének, ill. pusztuló ritkaságainak a megőrzésére! Mire is jó az élővilág (a növényvilág) sokfélesége? Mi bajunk származik abból, ha kipusztul egy növényfaj? És meddig mondhatjuk, hogy „na és”? Erdőt, mezőt járva, mit árul el számunkra egy-egy növényfaj jelenléte? Kirándulás során megtudhatunk-e valamit egy erdő múltjából? Hogyan őrizhetjük meg a természetes, sokszínű növénytakarót? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a Füvészkertben, pénteken 19.00 órától a kastély emeleti termében.

3. 17.00 órától 21 óráig félóránként csoportos laborlátogatás, kiállítás az orchideák szaporításáról- Labor épület (Pálmaház mögött) – A látogatók megnézhetik, hogyan is működik az orchidea-szaporító labor, illetve tablókon követhetik végig a folyamatot a laborvezető, R. Eszéki Eszter értő kalauzolásával.

4. 17.00 órától 21.30 óráig Viktória virágzás, Húsevő növények etetése – Viktória-ház

Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet