Környezeti nevelés józsefvárosi óvodásoknak

Szeptember 16-án indul az a  környezettudatosságra nevelő programsorozatunk, melynek keretében 80 józsefvárosi óvodás csoportot, és 2 bölcsődét fogadunk az önkormányzat finanszírozásával.

A foglalkozások a Füvészkertben, a Fűfa Tankertben zajlanak. A foglalkozások két modulból állnak. Lesz egy tematikus vezetett séta, mikor a Füvészkertben található növényekkel, a Füvészkert történetével ismerkednek a gyerekek, és egy gyakorlati rész, mikor az ágyásokban termett növényeket gondozhatják, leszüretelhetik, megkóstolhatják, új növényeket ültethetnek, vagy madáreleséget készíthetnek.

Míg az időjárás lehetővé teszi a szabadtéri programokat, addig a Fűfa Tankertben zajlanak a foglalkozások. Amint beköszönt a hideg idő, akkor az üvegházakban fogjuk vezetni a csoportokat, és a gyakorlati rész a tanteremben zajlik.

Foglalkozásaink tapasztalat alapú, élményközpontú foglalkozások. Arra épülnek, hogy, amit a gyerekkorban megtanulnak, megtapasztalnak, arra valószínűleg felnőtt korukban is emlékezni fognak a gyerekek.

Foglalkozásainkon igyekszünk megmutatni a Füvészkert érdekesebb növényeit is, és azokat a növényeket is, melyekkel valószínűleg naponta találkoznak a gyerekek, a parkokban, az óvoda udvarán, vagy az utcai fasorban, csak még nem ismerték a nevét. A foglalkozás után már ismerősként tekintenek ezekre a növényekre, melyeket eddig észre se vettek, és örömmel tanítják meg szüleiket is ezeknek a nevére. A növények és ezáltal a saját közvetlen környezetük megismerése zöldebb, környezettudatosabb útra tereli ezeket a gyerekeket, akit várhatóan környezettudatos felnőtteké válnak.

A szeptembertől induló programok a józsefvárosi önkormányzat és az ELTE Füvészkert együttműködési megállapodása alapján zajlanak.

Józsefváros önkormányzata egyik legfőbb feladatának tekinti, hogy a kerületet és ezzel párhuzamosan a lakók szemléletét is környezettudatossá formálja.

Várjuk további önkormányzatok jelentkezését is.

Érdeklődni lehet: fuveszkertbudapest@gmail.com

Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet