Kaktuszkiállítás és Vásár

„Astrophytum nemzetség és hibridjei ”az őszi Országos Kaktuszkiállításon és Vásáron

az ELTE Füvészkertben 

Szeptemberi második hétvégéjén a Magyar Kakatuszgyűjtők Országos Egyesülete kaktuszokkal és pozsgásokkal fogja benépesíteni az ELTE Füvészkertjét. A környezet csodálatos, a levegő tiszta, így minden adott a tökéletes kikapcsolódáshoz.

Időpont:  szeptember 9. és 11. 

Helyszín: ELTE Füvészkertjében (Budapest VIII., Illés utca 25.) 

Nyitva:  9–17 óráig

 

 

Mexikó középső részén magas szikla kibúvásokban vagy tüskés cserjék védelmében élnek a tövisekkel nem borított érdekes szürke testű bordázott kaktuszok az Astrophytumok, melyeket köznyelven csillagkaktusznak, papsapkakaktusznak vagy püspöksüvegkaktusznak is hívnak.

A nemzetség felfedezése a 18. században történt meg, innen erednek az első leírások is, és a kaktuszkedvelők lelkesedése e növények iránt az óta is töretlen;sőt a hat alapfaj és leírt változatai mellett, ma már tízezres nagyságrendben megjelentek a nemzetség kertészeti változatai és keresztezései, azaz hibridjei.

Kiemelkedőek a távol-keleti, főleg japán hibridek, melyek száma ma már több ezerre tehető. A fajtákat sokszor fantázianévvel illetik, és nem egy jól sikerült csodálatos változat ára egy gépkocsi árával vetekszik.

Japánban külön klubja van az Astrophytum-nemesítőknek, ahol komoly versenyeken mutatják be a legújabb fajtáikat, melyek gyakran növényre már nem jellemző ősállat vagy kövület testformákat mutatnak, de megjelennek a különleges virágformákat és színeket képviselő egyedek is. Igazi különlegességként a kiállításon bemutatásra kerülnek a Superkabuto, Kikko, Ooibo, Fukuryu, Hekiran, Nishiki névre hallgató változatok, melyek érdekes pettyezettségükkel, csíkozottságukkal vagy gyűrődött bőrszövetükkel hívják fel magukra a figyelmet.

 

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz- és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fánlakó növények képviselői, a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsia-k!

Aki kedvet kap a növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti élete első vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

A kisgyermekes családokat kézműves programokkal is várjuk!

A kiállítás szeptember 9. és 11. között az ELTE Füvészkertjében (Budapest VIII., Illés utca 25.) tekinthető meg naponta 9–17 óráig!

Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet