ISÉPY ISTVÁN (1942–2022)

Fájó szívvel tudatjuk, hogy Dr. Isépy István, az ELTE Füvészkert nyugalmazott igazgatója, az ELTE docens oktatója, 17 éven át a Botanikai Közlemények szerkesztője, “A Füvészkertért”Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének (MABOSZ) alapító tagja november 8-án, életének 81. évében elhunyt.

Isépy István 1942-ben született Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett diplomát 1966-ban. Az ELTE botanikus kertjének igazgatója volt 1982 és 2005 között. Fő kutatási területe az ország növénytársulásainak (a Vértes erdőtársulásainak és a középhegységek sziklagyepeinek) vizsgálata. Az egyetemen biogeográfia, botanikus kerti növényismeret és a magashegységek növényvilága tárgyakat oktatott. Szívügye volt a tudományos ismeretterjesztés, számos könyv (Séta a Füvészkertben, A Vértes természeti értékei, Búvár Zsebkönyvek sorozat) megjelenésében működött közre szerzőként vagy társszerzőként. Munkásságát 2011-ben Pro Natura díjjal ismerték el, 2021-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült.

Szeretete a botanika és a Füvészkert iránt – a Teremtő kegyelméből – halálig tartó aktív, építő munkálkodást tett lehetővé. Nyugdíjas éveiben kimagasló szerepet vállalt a Füvészkert 250 éves történeti anyagának rendezésében, feldolgozásában és bemutatásában (pl. emlékkiállítás, emlékalbum). Hatalmas munkabírással fogott a Kert herbáriumának, könyvtárának rendezéséhez és feldolgozásához.  
Felhőtlen derűje, humora, szakértelme mindig hiányozni fog!
Nyugodjék békében!
Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet