Uniós támogatást nyert az ELTE Füvészkert!

A Nemzeti Fejlesztési Terv 2 KMOP-2007-3.2.1/B keretében „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” címmel meghirdetett pályázatot az ELTE az alábbi pályaművel nyerte meg:
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Füvészkertje élőhelyeinek felújítása, valamint az ex situ védelemben lévő fajok számának növelése a magyar és nemzetközi jogszabályoknak és irányelveknek megfelelően. A Kert történetében eddig még nem volt lehetőség ilyen méretű egyszeri fejlesztésre.

Az 1960 óta természetvédelmi területté nyilvánított Füvészkert jelenleg mintegy 6000 növényfajjal és taxonnal fogadja a látogatókat. Színes a sziklakert, az egynyári, valamint a hazai flóra környezetét bemutató gyűjtemény. Gazdag orchidea, páfrány, valamint kaktuszgyűjteménye mellett rendelkezik egy 30 000 lapos herbáriummal, 20 000-es termés és maggyűjteménnyel, valamint több száz éves botanikai kiadványokat is tartalmazó könyvtárral, illetve az egyedülálló citrus- és trópusi haszonnövényeket is befogadó műemléki Pálmaházzal.

A Füvészkert egyik fő feladata a védett növények ex situ megőrzése és gyűjteményének bővítése. Jelenleg a kert 85 hazai és 350 exóta fokozottan védett faj védelméről gondoskodik, melyből 14 hazai faj az, ami valódi ex situ megőrzésben részesül. A fejlesztéssel célunk az, hogy a projekt befejezésekor 30 hazai faj részesülhetne ex situ védelemben kertünkben.

Az ELTE vezetőinek és a Füvészkert munkatársainak célja a gyűjteményes kert teljes megújítása és továbbfejlesztése, melyet hosszú távú célként az ex situ megőrzés bővítése egészít ki. A megújuló Füvészkert az Egyetem és a főváros egyik ékszerdoboza lehet.

A pályázat megvalósításával a gyűjteményeknek helyet adó létesítményeket teljes körűen korszerűsítjük, ezzel lehetővé válik a gyűjtemények bővítése is.

A pályázaton elnyert 398.448.240 Ft keretösszegű támogatásból megújul a Gyűjteményes- és Viktória-ház, a Szaporítóház és Citromosház, az Akklimatizációs ház, valamint a kert jelentős része.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet