A kert nyári nyitva tartása április 1.-től október 31.-ig: minden nap 9-17 óráig.

Szakmai tanácsadás

Az ELTE Füvészkert 2012. novembere óta Szakmai Szaktanácsadási Központként is működik!

Hozzászólását, véleményét, kérdéseit várjuk űrlapunk kitöltésével...

Közösség

qr-fuveszkert

Keresés az oldalon

Belépőjegy árak, 2018

Felnőtt: 1000 Ft/fő
Felnőtt jegy
1000 Ft/fő
Diák vagy nyugdíjas: 600 Ft/fő
Diák vagy nyugdíjas
600 Ft/fő
Családi jegy: 3000 Ft (2 felnőtt + 2 gyerek, 14 éves korig)
Családi jegy
2 felnőtt + 2 gyerek, 14 éves korig
3000 Ft
Havi bérlet: 2500 Ft/fő
Havi bérlet
2500 Ft/fő
Partneregyetemek jegy: 200 Ft
Partneregyetemek jegy
200 Ft
Névre szóló éves bérlet: 8000 Ft (nem átruházható, rendezvényekre nem érvényes)
Névre szóló éves bérlet
Nem átruházható, rendezvényekre nem érvényes!
8000 Ft
Vezetés: 3500 Ft (max. 25 főnek, a Gödi Huzella Kert esetében is)
Vezetés
Max. 25 fő, a Gödi Huzella Kertben is
3500 Ft
Fotó jegy: 300 Ft (Magáncélra történő fotózás esetén)
Fotó jegy
Magáncélra történő fotózás esetén
300 Ft
Esküvői fotózáshoz csoportos belépőjegy: 10000 Ft (Ifjú pár + fotós (max. 4 fő), max. 1 óra)
Esküvői fotózás
Ifjú pár + fotós (max. 4 fő), max. 1 óra
10000 Ft
Portfólió fotózáshoz csoportos belépőjegy: 10000 Ft (max. 3 főnek, max. 1 óra)
Portfólió fotózás
Max. 3 főnek, max. 1 óra
10000 Ft
ELTE Alumni-tag kedvezmény: 20%
ELTE Alumni-tag kedvezmény
20%

A rendezvényekre (pl. Kaktuszkiállítás, Ginkgo-Napok, Sakura-Napok, Trópus a Télben, Viktória Virágzás) vonatkozó, alkalmi árakat mindig jelezzük az adott rendezvény meghirdetésekor.

Hírek

Legutóbbi hozzászólások

Címkefelhő

2008 2009 2010 2011 botanikus kert bromélia elte eu európai európai unió fa felújítás fák füvészkert füvészkertben gardenexpo gingko haiku ikebana iskola japán kaktusz kiállítás kulturális örökség kultúra napok nemzetközi október orchidea piknik programok pályázat rendezvény sajtótájékoztató sakura trópus a télben támogatás unió victoria cruziana viktória viktória virágzás virágzás Vásár örökbefogadás örökség
2008. június 26.
0
Köztéri szobrot avattak a Füvészkertben

Az ELTE és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködési szerződésének első gyümölcseként új, zsűrizett köztéri szobrot avattak a Füvészkertben 2008. május 30-án.


Köztéri szobor került az ELTE Botanikus Kertbe

A szobor megszületésének története 2006 augusztus 20-án, az egész várost megrázó hatalmas vihar után kezdődött, amely kidöntött a Kertben egy 100 esztendős csertölgyet. A fa szépsége és imponáló méretei adták az ötletet Dr. Orlóci Lászlónak, az ELTE Botanikus Kert igazgatójának, hogy pályázatot írjon ki Ihlet címmel, melynek mottója: a tölgy annak idején Molnár Ferenc körtársaként a Pál utcai fiúk c. regény megírására ihlette az írót, vajon ma ugyanez a fa, fenséges haldoklásában mire ihleti a mai művészeket. Hamarosan szobrászhallgatók lepték el a kertet, vázlatokat készítettek, kopogtatták a törzset, mindegyiküknek volt ötlete arra, vajon mit lehet faragni e gyönyörű kidőlt fából.

A pályázatra 7 szobrászhallgató adta be pályamunkáját, melyek a megálmodott szobor kicsinyített másai voltak. Nagyon sokféle elképzelés születetett, melyekről a Kert látogatói, a közönség is szavazott, és a közönségdíjas alkotást sokan megcsodálták.

Magyar Képzőművészeti Lektorátus szakemberei döntötték el végül, hogy kinek a pályaműve valósuljon meg, mint zsűrizett köztéri szobor. Ez a megtiszteltetés Fülöp Gábor utolsó éves szobrászhallgatót érte, aki a következőket mondta szobra születéséről:
„Már az első pillanattól, valami nagyon organikus munkát akartam létrehozni, amely jól illeszkedik a növényekben gazdag környezetbe. A formai kialakításban egy sejtszerkezethez hasonló rendszert alkottam meg, erőteljes áttörésekkel. A munka címe az Eloldódás és egy energiaáramlást ábrázol. A műben, vertikális pályán haladva, a gömbölyű részletformák növekedése jelenik meg, s ahogy a földtől az ég felé törnek, a nehézkes, materiális rönk légies lesz, míg végül feloldódik a térben. A kompozícióhoz két elemet használtam fel, melyeket egymáshoz viszonylag közel helyeztem el, hogy egy kapu-szimbólum jöhessen létre.”

A gyönyörű szobrot 2008 május 30-án a füvészkerti Védnöki napon avatta fel Dr. Orlóci László, a Kert igazgatója és Farkas Ádám, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi tanára, aki beszédében kiemelte a szobor csodálatosan egyedi, légies hangulatát, melyet komoly szakmai bravúrral valósított meg Fülöp Gábor. Hangsúlyozta továbbá, hogy e szobor újabb látványossága lehet az amúgy is számos látnivalóval büszkélkedő Füvészkertnek, amely csodálatos zöld sziget a nagyvárosi forgatagban. Reményét fejezte ki, hogy ez az újabb attrakció ismét egyre több látogatót vonz majd, akik nagyra értékelik a hely szellemét, s akiket, éppen úgy, ahogy Molnár Ferencet 100 éve, elvarázsol a kert időtlen hangulata.
Fülöp Gábor Eloldódás című zsűrizett köztéri szobrát a Kert nyitva tartási idejében bármikor meg lehet tekinteni.

Nincsenek hozzászólások...

Mondja el véleményét...

Partnereink

Füvészkertért Alapítvány
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Regiszter
Budapest Kártya
Orczy Kalandpark
Mi, micsoda?
Természetvédelem
Balafon-Felvidéki Nemzeti Park
Petőfi Irodalmi Múzeum