ÚJABB PÁLYÁZATTAL MEGÚJUL A PÁLMAHÁZ

MEGÚJUL A PÁLMAHÁZ –ÚJABB KÉT UNIÓS PÁLYÁZATOT NYERT AZ ELTE FÜVÉSZKERT

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv KMOP- 3.2.1/B-09-2009-0005 jelű pályázata keretében az ELTE Füvészkert közel 400 millió forintos támogatást nyert a „Az ELTE Füvészkert trópusi, szubtrópusi és mediterrán gyűjteményeinek megújítása a műemléki védettségű, 1865-ben épült Pálmaház és környékének rekonstrukciója keretében” c. pályázatával. Ez azt jelenti, hogy a műemléki védettségű Pálmaház a kb. 1 évig tartó rekonstrukció során teljesen megújul: új gépészetet, világítást, üvegfelületeket és külső felújítást is kap úgy, hogy a benne élő, felbecsülhetetlen értékű trópusi és szubtrópusi növényzet nem sérül. A látogatók kényelmét akadálymentesítés is szolgálja, hogy minél többen gyönyörködhessenek majd az egyedülálló meleg égövi növényzetben. Ezzel az ott élő növények szebb és biztonságosabb környezetben növekedhetnek tovább, a megnövelt terekben jobban meg lehet figyelni őket, és a gyűjtemény fejlesztésére is lehetőség nyílik. A pályázat során a trópusi haszonnövények tematikus gyűjteményét 152-ről 170-re, a pálmafélék gyűjteményét 153-ról 160-ra, a szubtrópusi tájak tematikus gyűjteményét 168-ról 180-ra növeljük. A Pálmaház környékén élő növények köre is bővül.

A Füvészkert másik nyertes pályázatának címe: „Tematikus és gyűjteményes kertrészek felújítása az ELTE Füvészkertben a biológiai sokféleség megóvását segítő ex situ növénymegőrzés erősítése érdekében”(KMOP -3.2.1/B-09- 2009-007).

Ezzel a pályázattal közel 250 millió forintot nyert a Füvészkert, amelyet kertrészek és a növényállomány fejlesztésére fordít. Ezzel az itteni egyedülálló gyűjtemények bővülnek, egyre nagyobb lehetőséget adnak a tudományos kutatási, oktatási és ismeretterjesztési tevékenységre. Az ex situ növénymegőrzés (azaz a védett növények nem saját élőhelyen történő megőrzése) a botanikus kertek világszerte egyre inkább nagyra értékelt feladata ezzel egyre teljesebben valósulhat meg. Megújul a nagy pesti árvíz egyik utolsó és még látható színtere, a ligeterdő, amely bővülő élőhelyet nyújt a város közepén élő mocsári teknős kolóniának. Az akadálymentesített terek jobban megközelíthetőek lesznek, a látogatók még több csodálatos növényben gyönyörködhetnek, s a Kert kevésbé ismert területei is gazdagodnak a felújítás során.

Megújul az eddig is nagyon népszerű Ázsiai kert, a Sziklakert, bővül a Rosarium is, amely a hazai nemesítésű, méltán világhírű rózsafélék bemutatását is lehetővé teszi. A két új –és a még zajló korábbi –pályázat megvalósulásával 2011. augusztusára a teljes kert megújul.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet