A WOLLEMIA NOBILIS ÉLŐ KÖVÜLET ÚJRA LÁTHATÓ!

Végleges helyére került a sárkányfenyő (Wollemia fenyő) a Füvészkertben.

A Wollemia nobilis családjának a világon létező 64. számú példánya 2006-ban adományként került a Füvészkertbe egyenesen eredeti élőhelyéről, Ausztráliából. Az akkori csemetéből mára közel 2 méteres fává cseperedő növény már kinőtte eredeti helyét, ezért új, végleges, igényeiknek megfelelő helyet kellett neki találni, ahol – megfelelő védelem mellett – átvészelheti a zord magyar telet. Az ausztrál ősnövényt – amit gyakran neveznek élő kövületnek – május 26-án ültette el Ausztrália magyarországi nagykövete, Alex Brooking úr. Mostantól mindenki újra megnézheti ezt a különleges növényt a Füvészkertben, a Pálmaház mellett.

A Wollemia nobilis az Araucaria-félék családjába tartozó fenyőféle, a hazánkban szobafenyőként ismert dísznövény közeli rokona. A botanikusok rég kihalt növénynek hitték, hiszen a létezéséről eddig csak fosszíliák adtak hírt. A legrégebbi maradvány 91 millió évvel ezelőttről származik, 2 millió évnél fiatalabb leletet pedig senki sem talált egészen addig, amíg egy ausztrál természetvédelmi őr szenzációs bejelentést tett: megtalálta a rég kihaltnak hitt fa élő példányait az ausztrál őserdő egyik elhagyatott sziklaszurdokjának alján. David Noble 1994-ben lett figyelmes néhány fára, amelyekről nem tudta megmondani, mifélék. A Sydneytől 200 km-re fekvő Wollemi Nemzeti Park egyik keskeny szurdokában sötétzöld lombú, csokoládébarna törzsű, különleges facsoportot talált. Később a világszenzációt botanikusok is megerősítették: valóban a Wollemiát találták meg, amelyről pedig addig azt hitték, réges-régen kihalt már.
A WOLLEMIA NOBILIS ÉLŐ KÖVÜLET ÚJRA LÁTHATÓ!
A világ teljes Wollemia-állománya jelenleg kb. 70 felnőtt fából áll, így az új faj azonnal felkerült a veszélyeztetett növények listájára. Hajtásdugványból illetve magról azonnal elkezdték a mesterséges szaporítását, így ma már több millió példány él a Földön. Európában is több helyen található Wollemia, de Magyarországra elsőként a Füvészkertbe került. Természetes élőhelyén a fa a 40 méteres magasságot is elérheti, törzse pedig 1 méteres átmérőjűre vastagszik. A kérge csokoládébarna, bibircses, melyet a gyerekeke találóan csokidrazsénak neveztek el..

Egylaki növény, egyazon növényen megtalálható a hím és a nő ivarú toboz is.A tobozok a hajtások csúcsán helyezkednek el, a hím virágzat mindig a női alatt található. A fa két hajtástípusából az egyik hajtás meredeken felfelé tör és a törzs alsó részéről indul, míg a másik inkább vízszintesen terül el.

Izgalmas megfigyelés, hogy a természetben élő összes Wollemia fenyő DNS-e tökéletesen megegyezik, azaz a fák egymás “ikertestvérei”, klónjai. A Wollemia nevelése a többi fenyőével megegyezik.
A WOLLEMIA NOBILIS ÉLŐ KÖVÜLET ÚJRA LÁTHATÓ!
Jöjjön el a Füvészkertbe, és csodálja meg az élő kövületet, a Wollemia nobilist!

Ne maradjon le semmiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név

Email

Ön robot? (Tipp: 3 betű)

Mehet